Vackert om stillhet

HBL 16.6.2007 På Bildkonstakademins galleri kan man för sista dagen beskåda en utställning som efter Akademins slututställning återställer tron på blivande konstnärer. Här har två elever gjort en enhetlig och genomtänkt helhet som består av målningar och videoinstallationer tillsammans med fotografier.
Båda konstnärerna förefaller intresserade av en kontemplativ stillhet och rymd.
Kyösti Pärkinens målningar ger uttryck för ett slags själsliga landskap i sobra färger en befriande känsla av fräschhet. Hans breda penseldrag förenar sig ibland till överraskande brytningar som för tanken såväl till det tillfälliga som till en förväntan inför någonting nytt.

Jarkko Räsänens små inkjetprintar gestaltar stillsamma karga landskap befriade av människans närvaro. Horisonten höjer sig till det fria och den fridfulla ensligheten är påtaglig. Han har även gjort videoverken i två monitorer direkt på golvet där han undersöker horisonten. Den syntetiska videobilden till trots lyckas han nå något av den poetiska andan i de skiftande kulörerna.
Räsänen står även för videoinstallationen i ett angränsande rum där en äldre kvinna med pietet viker en stor bordduk. Hennes lugna koncentration blir, förstärkt av den svartvita bilden, till en ändlös meditation där tiden förlorar sin betydelse.
Räsänens andra installation i det mörklagda bortersta rummet får man ana sig till genom doften. Där urskiljer man man småningom ur mörkret en mängd vissna löv på golvet. Förnimmelsen om det tidlösa och ensliga är även här påfallande.

Pärkinen och Räsänen har lyckats göra en utställning som genom det kontemplativa bjuder på en begrundan inför tillvaron.

Vastaa