Maija Saksmanin lumotussa maailmassa

Maija Saksmanin lumottu maailma oli tammikuussa 2018 koettavissa galleria Katariinassa Helsingissä.
Saksmanin näyttely Minä kirjoitan sinulle kaukaisesta maasta pursuaa löytämisen ja olemisen iloa, ja luopumisen tuskaa. Mikään ei ole hänelle merkityksetöntä, päinvastoin unohdetut ja hylätyt esineet ja asiat saavat hänen käsissään uuden elämän. Galleria täyttyy pienistä elämyksistä, sanat ja asiat muodostavat unenomaisen tauottoman virran. Nurkassa katonrajassa sykkii aistillisen herkkien kukkien illusorinen joukko, kuvan liike saa niiden läpikuultavan olemuksen värähtelemään. Vastakkaisen nurkan elämänlähde ottaa vastaan ja lähettää seinälle kiertämään sanoja: pilvet kulkevat ohitseni. Lause vaeltaa pitkin seiniä kohdatakseen toisinaan ylhäältä katonrajasta valuvia yksittäisiä sanoja, kuten lätäkkö tai Jumala. Vaikutelma on taianomainen. Sitä säestää Saksmanin kauniin puhtaan äänen laulamana runollisen toiston merkitsemä maaginen äänimaailma.

Muualla galleriassa pienet esinekoosteet vuorottelevat liikkuvan kuvan ja sanojen kanssa. Albumeihin on koottu kuvia löydettyjen pahvimukien ruttuisista jäänteistä, joita varoen siirtelee valkoiseen hansikkaaseen puettu käsi. Tummista unohtuneista hansikkaista muodostuu kokoelma lasin alle. Kasvit ovat kuivuneet kalvon alle. Sanat ilmaantuvat odottamatta, pehmeästi kuin hiljaa leijailevat lumihiutaleet.

Pienessä monitorissa ovenpielessä kirjaimet tapailevat toisiaan. Kirjaimista tulee sanoja : voi kukka, voikukka! Sataa! Sanat elävät, liikehtivät, lisääntyvät, vaihtavat suuntaa, peittävät toisensa erotakseen taas hetkeksi. Niiden orgaanisen eteerinen liike soljuu aineettoman tanssin lailla alas pitkin kuvaruutua, tihentyy, loittonee, katoaa vain alkaakseen taas uudestaan. Kirjaimet putoavat seinälläkin monitorin alla. Niiden valuvista jonoista piirtyy sana: sataa ja kokonainen lause: pilvi maahan pudonnut. Kuulokkeista kuuluu Saksmanin hengittävää, kirkasta laulua sanoista. On kuin kesällä pehmeän tihkusateen alla, kun usvan tihentyessä mikä tahansa tuntuu mahdolliselta. Harvoin näkee näin koskettavaa ja inspiroivaa videoinstallaatiota.