L3-makasiinin taidekeskittymä – Helsingin kaupunki hankkiutuu eroon aarteesta

Helsingin Jätkäsaaren L3-makasiiniin on viiden viime vuoden aikana kuin huomaamatta syntynyt ainutlaatuinen taiteilijoiden ylläpitämä galleriakeskittymä: galleria Huuto, SIC ja galleria Rankka. Sen merkitys tämän päivän muuten yhdenmukaistuneessa ja markkinoiden hallitsemassa taidemaailmassa on korvaamaton.

Huuto-gallerian kolme eri tilaa ovat vuosien mittaan muokkaantuneet hyvin toimiviksi, erikokoisiksi näyttelysaleiksi. Siellä on ollut mahdollista kokea nuorten tai muuten omaperäisyyteen taipuvaisten taiteilijoiden kiinnostavia kokeiluja, niitä jotka loistavat poissaolollaan instituutioiden laskelmoiduissa salongeissa. Avoimesta kahvilatilasta on tullut elävä kohtaamispaikka erilaisine tapahtumineen. Sen lisäksi makasiinissa on taiteilijoiden työhuoneita. Vuodenvaihteessa näyttelytilat lisääntyivät vielä yhdellä uudella, jonka Huudon jäsentaiteilijat olivat talkootöin kunnostaneet.

SICistä on vuosien mittaan tullut keskeinen käsitetaiteeseen ja muuhun hiljaisen pohtivaan ilmaisuun keskittyvä taiteellinen vaihtoehto.

Ja mitä tekee tässä tilanteessa Helsingin kaupunki?

Paloturvallisuusmääräyksiin vedoten kaupunki irtisanoo kaikki vuokrasopimukset, niin työtilat kuin galleriat, toukokuun loppuun mennessä.
Irtisanominen ja tuleva remontti ovat siis kaupungin valitsema keino suhtautua riippumattomaan ja sisältöön keskittyvään kulttuuriin. Sen seurauksena vuokrat voidaan korottaa epäkaupallisten tahojen ulottumattomiin. Vaihtoehtoiset, taiteilijavetoiset galleriat eivät asetu markkinoiden suosimien, jatkuvaa kasvua ja taloudellista voittoa tavoittelevien yritysten jonoon. Tavoitteena on päinvastoin ravistella ihmisiä näkemään toisin ja ajattelemaan itsenäisesti. Tälle ei voi laskea hintaa eikä se liioin ole kahlittavissa.
Sopimusten irtisanomisella varmistetaan tämänkaltaisten toimijoiden katoaminen kantakaupungista ja niiden muutenkin epävarma tulevaisuus. Tilalle löydetään varmasti kaupallisia toimijoita, joille sisältö näyttäytyy vain kiusallisena kasvun ja voiton esteenä.

Tämä on kovin lyhytnäköistä, etenkin aikana jolloin suuret joukot on saatu liikkeelle ja kiinnostumaan taiteesta. Ei varmasti kestä kauan ennen kuin museoiden tarjoamille, monesti tyhjille spektaakkeleille jo haetaan vaihtoehtoja. Juuri niitä on tähän asti ollut tarjolla Jätkäsaaressa.