Kulutuksen juhlaa – Ruotsin taidelahja Suomelle

TAIDE 6/2017 Espoon Hanasaaren rantaveteen ilmestyi loppusyksystä Ruotsin lahja 100-vuotiaalle Suomelle, ruotsalaisen Anna Uddenbergin (s. 1982) pronssinen veistos Free fall, joka samalla on suihkukaivo.

Uddenberg kuuluu niihin lukemattomiin tämän päivän nuoriin taiteilijoihin, jotka ovat päättäneet jättää taakseen taiteen tekemiseen perinteisesti kuuluneen hitaan puurtamisen ja taloudellisen epävarmuuden. Heidän pohdintansa koskettaa taiteellisten kysymysten sijasta sitä millä taidekouluissakin tänä päivänä opetus tuntuu alkavan: miten mahdollisimman nopeasti luoda uraa ja saada huomiota? Museoihin viime vuosina houkuteltua uutta kuluttamaan tottunutta yleisöä sekä taidemarkkinoita miellyttämään tarvitaan välittömästi tunnistettavia, populaarikulttuurista ja mainosmaailmasta aiheensa ammentavia harmittoman näyttäviä teoksia. Nämä teokset toistavat peilin lailla kaikille yhteistä ostosparatiisien todellisuutta ja siihen kuuluvia symboleita. Ne esitetään valmiina tuotteina pyrkimyksenään mainoksissakin tavoitteena olevat viihteen ja luksuksen yhdistelmät.

Taiteessa esiintyvät aina enemmän tai vähemmän selkeinä aikansa merkit, niin myös Uddenbergin veistoksissa. Kiasman Ars-näyttelyssä aiemmin tänä vuonna hänen naishahmonsa toistivat mainos- ja populaarikuvastoista tuttuja stereotypioita, kuin osana aikuisten barbifantasioita. Puoliksi riisutut, matkalaukkuihin kytketyt banaalit naishahmot ja niiden alakulttuureihin ja alistamiseen viittaavat poseerausasennot olisivat tänä päivänä mahdottomia miestaiteilijan tekeminä. Asettaako taiteilija naisena ne uuteen valoon tai saavatko ne samasta syystä syvällisempiä ulottuvuuksia? Enpä usko. Uddenberg esittää toteamuksina kulutuskulttuurin kaikkialla nähtävissä olevia pinnallisen ulkoisia merkkejä sellaisina kuin ne todellisuudessa esiintyvät, vailla pienintäkään pyrkimystä ilmiöiden käsittelemiseen taiteen keinoin.

Uddenbergin teos Hanasaaren rannassa noudattaa samaa viihteellisen toteavaa linjaa. Korkean metalliputken päässä poseeraa naishahmo, jonka luonne painovoimaa uhmaavassa asennossaan asettuu alastontutkielman ja tikkitakkimainoksen välimaastoon. Ajatuksena on ollut suihkulaudalla liikkuva moderni vapauden jumalatar, jonka Uddenberg on käytännön syistä valanut pronssiin. Inspiraatiota hän lienee hakenut suurista suihkulähdeveistoksistaan tunnetun ruotsalaisen kuvanveistäjä Carl Millesin (1875-1955) teoksista, teoksen kokonaismuodosta päätellen ennen kaikkea tämän Tukholman ulkopuolella myös merestä kohoavasta veistoksesta God on the Rainbow. Ruotsalaisten teosvalinnan perusteet jäävät arvoitukseksi.