Unelmien ihmeellisestä maailmasta

TAIDE 6/2018 Unelmat ja kaipuu menneiden aikojen intensiiviseen kokemiseen vaikuttavat muodostavan lähtökohdan kuvanveistäjä Mikael Pohjolan mietteliäälle taiteelle. Hän edustaa tämän päivän taidemaailmassa harvinaista omaperäisen käsitteellisyyden ja konkreettisen tekemisen yhdistelmää. Hänen lakoniset teoksensa kehottavat ihmettelemään, ne eivät tarjoa valmiita tulkintoja. 

Materiaalit ovat Pohjolan tilallisen taiteen keskiössä. Oli kyse sitten vanhoista löydetyistä esineistä tai tuoreesta vasta veistetystä puusta, materian aistillinen olemus henkii kunnioitusta sitä kohtaan. Vanhat hylätyt esineet kokoontuvat harvapuheisina yhteen herättämään muistikuvia siitä ajasta, jolloin elämä niiden ympärillä näytti aivan toiselta kuin tänään. Niiden hiljainen läsnäolo kertoo tasapainon merkityksestä ja pyrkimyksestä maailman hahmottamiseen kokemisen, pohdiskelun ja punnitsemisen kautta. 

Varhaiset tutkimusretket merten yli ja niihin liittyvät myytit ja tarinat näyttäytyvät inspiraationlähteenä Pohjolan runollisissa veistosinstallaatioissa. Hänen veistämänsä erilaiset alukset esiintyvät unenomaisina tarinoina, joihin punoutuu monenlaista symboliikkaa. Surrealistiset elementitkään eivät ole hänelle vieraita  Matkallaan kohti tuntematonta alukset saattavat purjeet jo nostettuina vallata ihmisen ajatukset tai vasta valmistautua tuleviin koitoksiin Pinokkion ristiriitaisessa johdatuksessa. Tai kuin haavoittuneena ja kääreisiin sidottuna kätkeä puolittain sisäänsä retkistään uupuneen purjehtijan aluksensa jäänteissä. Yhteistä niille kaikille on vankka ja huolellisesti työstetty fyysinen olemus monine esteettisen pelkistyneine yksityiskohtineen.

Vertauskuvien ja piirustusten tahdittama kokonaisuus kiteytyy parvella näyttelyn varsinaiseen helmeen. Päätyseinän suurikokoinen installaatio, Shortcuts of the Ocean, luo vähäeleisellä käsitteellisellä olemuksellaan lumoavia mielikuvia merellisten vaellusten äärettömyyksistä. Niistä näyistä, joita merten matkaajat ovat kohdanneet retkillään toisiin kulttuureihin. Viitteenomaiset vihjeet valon vaihteluista, meren ja taivaan ihmeellisistä kohtaamisista tai silhuetinomaisista arkkitehtuurin yksityiskohdista yhdistyvät piirroksiin luonnon olioista tai muista havainnoista matkan varrelta. Merenalaisten maailmojen ja tumman veden värisävyt asettuvat luonnolliseen vuoropuheluun vanhojen esineiden patinan kanssa ja erimuotoiset aukot luovat syvyyden vaikutelmaa. Teoksesta avautuu inspiraationtäyteinen maailma täynnä havaitsemisen lumoa.